Systercirkel – klimakteriet

Söndag 25/9, 16/10, 6/11 och 27/11 kl 14.00

Är du en av dem som börjat få oregelbunden mens? Kanske känner du redan av vallningar? Mindre stresstålig? Lättirriterad? Då kan du vara i förklimakteriet, i klimakteriet eller postklimakteriet. Jo, det är sant. Det kommer fler förändringar allt eftersom. En del får fler besvär än andra och en del får dem tidigare, andra senare. Oavsett så vill vi bjuda in dig i vår så kallade Systercirkel – ett forum för kvinnor – med, under den här hösten, fokus på klimakteriet. Vi träffas några söndagar och pratar ur ett holistiskt perspektiv kring klimakteriet, vad som händer i kroppen och vad du kan göra själv för att lindra dina besvär med t ex hjälp av yoga, vad du äter, olika andningstekniker mm. Vi kommer att ha ett tema för varje gång vi ses och vi kommer att avsluta med några väl valda och mjuka yogapositioner som alla kan vara med på. Forumet kommer även att vara öppet, så att den som vill delar med sig av tankar, erfarenheter och tips.

Tid: Söndag 25/9, 16/10, 6/11 och 27/11 kl 14.00-16.00

Yogalärare: Lotta och Tanja

Pris: 750 kr alla gångerna. Pris/gång: 195 kr

Tema 25/9

Första gången pratar vi om hormoner generellt. Vad är klimakteriet/ förklimakteriet/ menopaus/ postklimakteriet? Vad händer i kroppen under övergångsåldern?
Vilka symptom brukar förekomma i de olika stadierna? Hur ser vi i västvälden på de symptomen och hur ser Ayurvedan och det österländska sättet på det?  Vi avslutar med ett stressreducerande yogapass som passar alla. Du får tips på viloposition som är bra mot besvär och som du kan göra hemma.

Tema 16/10
Den här gången pratar vi om lymfsystemet och ”avgiftning”. Vad är xenoöstrogener och hur påverkar dem din kropp? Vilka funktioner i kroppen påverkas av t ex kemikalier och ämnen runt omkring oss? Vad kan vi göra för att minska inflammationer i kroppen? Du kommer att få lära dig hur du kan göra torrborstning och lymfmassage på dig själv. Ett sätt att avgifta kroppen på. Vi avslutar med en Yoga Nidra – djupavslappning.

Tema 6/11
Den här gången pratar vi om kosten och dess inverkan på våra hormoner. Vi tar upp antiinflammatorisk kost, korttidsfasta, blodsockernivåer, näringstät mat och försämrat näringsupptag på grund av stress. Vi avslutar med ett restorative yogapass som passar alla.

Tema 27/11

Omvärlden påverkar oss oavsett om vi är i klimakteriet eller inte. Men vad kan vi göra åt det? Och varför kan en del känna sig mer besvärade av det i den här åldern? Vi pratar återhämtning, stress, andningstekniker mot både vallningar och stress, träning, yoga, naturens inverkan, bra rutiner och massor mer. Du kommer också att få lära dig mer om den stressreducerande s k Abhyanga-massage och hur du gör den på dig själv. Vi avslutar med en Yoga Nidra djupavslappning.

Anmälan