Jag andas mellan kropp och själ

Vi ses en onsdag kväll. Birgitta har med sig papper där hon har svarat på några frågor som jag har skrivit ned. Det är allt från hur hon upplever sin livsstil, träning, relationer och inre mående till vad som driver henne. Vi pratar och pratar. Birgitta föreslår själv att hon bara ska få en enkel andningsövning till nästa gång vi ses. Hon tror det räcker. Jag håller med. Det är här vi ska börja. 

Andningen är kittet mellan kroppen och sinnet. Bryggan mellan det kroppsliga och medvetandet, rörelsen på vilken prana (livskraften) färdas, de första stegen på vägen mot samadhi (”högsta” sinnestillståndet under en meditation) och till att lära känna ditt rätta jag. Andningen är den som får yogarörelserna att kännas magiska. Den som kan göra dig aktiv. Den som kan göra dig lugn. Kort sagt, utan kontakt med andningen så kommer vi inte vidare.

Andningsövning

Sagt och gjort. Birgittas första uppgift blir att varje dag sitta stilla i tre till tio minuter (beroende på dagsform), lägga en hand på magen och en på bröstet och lära känna sina andetag. Utan att påverka dem. Bara lära känna. Är andetagen långa, korta, djupa, ytliga? Var känns de mest? I bröstet eller i magtrakten? Tar hon en paus innan inandning? Innan utandning? Känns det olika på morgonen och på kvällen? Alla gånger hon gör andningsövningen ska skrivas ned i en ”dagbok” tillsammans med en kommentar kring tankar och funderingar som kommer upp. Hon ska också skriva, eller åtminstone tänka ut ett syfte med sin dag. Det kan vara en mycket enkel uppgift såsom ”Andas lugnt” eller ”Jag är positiv”. Det får inte vara något negativt. Det är det enda kriteriet.

Mäktigt med förändring

När vi skiljs åt senare på kvällen är vi båda väldigt uppspelta och glada. Det här är så kul och spännande. Det är något stort och viktigt när en människa bestämmer sig för att göra en förändring i sitt liv. Det är en mäktig känsla. Det känner vi båda. Och du som gjort en större förändring i livet någon gång, vet att det krävts åtskilliga timmar och kanske rent av år att komma fram till slutsatsen av att något måste förändras. Att sen bestämma sig för att göra det och gå in med passion, engagemang och tillförsikt i förändringen är fantastiskt. Oavsett orsak. Det är en ren glädje att få vara delaktig! Jag känner mig tacksam.


Vill du veta mer om hur Birgittas dagbok är utformad och/eller önskar du ett eget exemplar så skriv till mig – Lotta Ihse – på yoga@urbanbalanceclub.se.

#birgittasresa #sadhana #pt-yoga #individuellyoga #förändringensår #andning #pranayama #apajapa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *