Naturen – grön hälsa

Enligt forskning är yoga och att vistas i naturen två av de bästa metoderna för att leva hållbart i en värld som snurrar allt fortare.

Vill du på riktigt bli bättre på att hantera stress och leva hållbart? Då är det meditationsdelen av yogan, lagom fysisk aktivitet och regelbundna vistelser i naturen som är receptet. Ett yoga-pass sätter din kropp i rörelse, lär dig kroppskännedom, medvetenhet, närvaro och kopplar ihop kroppen och hjärnan. Meditation ger din hjärna återhämtning, möjlighet att reflektera och lära känna dig själv. Naturen ger dig positiva känslor, naturlig rörelse, frisk luft och den härliga känslan av att vara en naturlig del av helheten.


Kroppen

Vi behöver använda vår kropp för att röra oss. Framför allt till att gå. Kroppen är helt enkelt gjord för ett liv i rörelse. Den är dock inte gjord för att utsättas för stora fysiska påfrestningar allt för ofta. Men absolut för rörelse av alla muskler och för att ta ut sig fullständigt då och då. Det gör både kroppen och hjärnan gott. I vår moderna kultur, så sitter vi alldeles för många timmar av vårt dygn och sen kanske vi kompenserar genom att tokträna. Vill du göra dig själv en tjänst? Gå mer i vardagen. Gå så fort du får tillfälle. Walk-and-talk-möten, lunchpromenader, gå bort till kollegan och prata istället för att maila, ta trapporna i stället för hissen osv osv. Ja, du har säkert hört det förr. Men det är kanonbra och gör gott!


Hjärnan

Om kroppen får för mycket av stillasittande i vårt samhälle idag, så får hjärnan på tok för lite återhämtning. Vi stimulerar vår hjärna praktiskt taget hela vår vakna tid. Och dessutom med en oerhörd massa intryck och information som kommer strömmande till oss. Hjärnan går på högvarv. Att vila hjärnan är absolut ett måste för att kunna må bra. Annars blir det som en överhettad dator som till sist får kortslutning.


Naturens effekt på oss

Våra kroppar sitter alltså stilla för mycket, och hjärnan är ständigt uppkopplad. Vi har helt enkelt inte balans. En promenad i naturen två gånger i veckan kan ge dig helt andra förutsättningar för ett hållbart liv. Naturen har nämligen en automatiskt avstressande effekt på oss. Forskning visar att om vi vistas i naturen så ökar våra positiva känslor, vår mentala återhämtning och prestation. Människor som t ex bor i stadsmiljöer med mycket och naturlig växtlighet är friskare än de som bor i områden med mindre grönska eller nedskräpad natur. De är också mindre stressade, lever längre och har lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck, typ 2-diabetes och mental ohälsa.


Forskning som stödjer

Naturens effekt på oss är så stark att det räcker med att ha en bild på en skog. Studier som gjordes på patienter med likartade sjukdomstillstånd visade att de som fick en skogsbild att titta på eller hade ett fönster som vätte ut mot några träd tillfrisknade fortare än de som bara hade vita väggar. En annan studie med en grupp studenter visade att tio minuters vistelse i en skog innan ett prov gav nästan dubbelt så bra resultat som den grupp studenter som inte tog en paus i skogen.


Två timmar i veckan

Så följ med ut i naturen!! En Breathwalk eller ett Skogsbad kombinerat med ett yoga-pass med meditation minst en gång i veckan kommer att göra stor skillnad för dig och ditt välmående. Det är din kropp och din hjärna! Ge dem de bästa förutsättningarna för att leva gott. Prioritera dig själv så kommer annat runt omkring dig att också falla på plats. Ge dig själv tid! Tid att lära känna dig själv. Tid för återhämtning. Tid för att leva, inte bara överleva.


På Urban Balance club vet vi hur fantastisk naturen är för vårt välbefinnande. Därför stödjer vi Vi-skogen. Köper du ett klippkort för breathwalk så är du med och planterar två träd via Vi-skogen. Beställ klippkort här >>

Läs mer om Breathwalk och anmäl dig >>

Läs mer om våra yoga-kurser >>

Läs mer om Skogsbad och anmäl dig >>