Hemma i naturen

Sportlovsvecka med yoga, naturturer och naturfotokonst


Har du märkt att en stor trend under det här märkliga och omvälvande år är att människor har sökt sig ut i naturen. För att träffa sina äldre släktingar, ta en promenad med vännen eller en walk-and-talk med kollegan. Grillplatserna i Lunds rekreationsområde Skrylle är uppbokade veckor i förväg och försäljningen av vedpåsar går åt som smör i solsken.


Varför? Varför söker vi oss ut i naturen just nu? Ja, å ena sidan så är det ju praktiskt. Risken att smittas eller bli smittad är betydligt mindre om vi ses ute. Men så finns det även en annan aspekt. I alla tider när vi människor mår dåligt, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt så har vi sökt tröst i naturen. Den bara står där. Med öppna armar. Du kan komma dit precis som du är och den tar alltid emot dig. Den lindrar oro, den skänker tröst när vi är ledsna, den ger ett sammanhang när du är ensam, den ger oss ny energi och vi får möjlighet att bara vara. Vara i den natur vi kommer från, och som vi tillhör och som vi under hela mänsklighetens historia försökt bemästra, kontrollera och vars faror vi vill skydda oss från.


Naturens läkande kraft


Men vi är hemma i naturen! Och det vet du säkert redan. Så jag behöver inte tala om det för dig 🙂 Jag behöver säkert inte heller berätta för dig om all forskning som bekräftar detta. Alla studier som gång efter annan visar på hur bra vi mår av att sakta ned med naturen omkring oss. Hur naturen kan hjälpa sjuka tillfriskna snabbare, deprimerade att återfå livskraft och utmattade att hitta lugn och återhämtning.

Det intressanta är dock att om vi inte har möjlighet att ge oss ut i naturen så ofta som vi vill, så kan det räcka med ha en bild på naturen att titta på. Jo, det är sant. En undersökning från ett sjukhus visade att de patienter som hade tillgång till ett foto på en skog tillfrisknade snabbare än de som befann sig i den vanliga sjukhusmiljön. Så viktigt är det med tillgång till natur!!


Prova-på-vecka


Har du inte möjlighet att vara i naturen så ofta som du skulle vilja eller känner att du skulle må bra av? Om inte, så har du tillfälle under sportlovet att verkligen sätta en ny rutin. Veckan har vi döpt till ”Hemma i naturen” och vi kommer att bjuda på rabatterade skogsbad och yogapromenader så att du kan prova på, ställa frågor och få svar. Även yogapass kommer att erbjudas eftersom vi ju är en yogastudio också.

Pengarna för din medverkan på sportlovets skogsbad, yogapromenader och/eller yoga kommer vi att skänka till Naturskyddsföreningens kampanj ”tyst skog”. Så kan vi alla tillsammans ge tillbaka till naturen och säkra att vi får behålla mångfald, vår stora syretillförsel och livskälla. 


Natur på väggen 

Jag är också extra glad att kunna presentera ett fint samarbete och en utställning med naturfoton i studion. Helt fantastiska naturbilder tagna av fotograf Jessica Rankell på Rankellfoto. Hon står för ett liknande hållbarhetskoncept som Urban Balance club och jag är så stolt och tacksam över att våra vägar korsats. Det är också hon som tagit de fina bilderna som finns på den här hemsidan. 


Så vet du med dig att det ändå blir svårt att få till alla de där besöken i skogen, så har du nu chansen att skaffa en egen naturfoto-tavla. Häng upp den framför dig på väggen där du jobbar, så att du har tillgång till naturens läkande kraft hela tiden. Varje gång du känner stressen komma smygande eller du oroar dig för någon deadline, så stanna upp en minut och blicka på din naturtavla, förlora dig i bladnervernas finmaskighet, färgskiftningarna i landskapet, bäckens oändliga rörelse eller blommans regelbundna oregelbundna struktur. Och hitta tillbaka!


Varmt välkommen till sportlovsveckan och temat ”Hemma i naturen”. Vi inviger veckan redan söndagen 21/2 kl 15.00 med ett kostnadsfritt yogapass, presentation av veckans program och av alla fina naturtavlor. För att se hela programmet och anmäla dig. Läs mer här >>

Ett urval av utställningens naturfoton som finns att titta på och köpa hos Urban Balance studio under vecka 8-12.