3 övningar att köra igång 20-talet med!

Har du också svårt att komma igång efter jul- och nyårshelgen? Här kommer tre yoga-positioner som både får igång blodcirkulationen, övar balansen och kör igång matsmältningen. Bra för dig som känner att du ätit tung mat alltför många dagar i streck och kanske spenderat extra mycket tid sittandes. Lycka till!!


Alana (high lunge)
Börja med att stå upp stadigt med fötterna parallellt. Känn efter att hela fotsulan har kontakt med mattan/golvet. Ta ett steg rakt bakåt med vänster ben. Sätt i tårna och låt hälen peka rakt bakåt. Böj ditt främre knä så att knät hamnar rakt ovanför hälen. Kika ner och kolla så ditt knä pekar framåt i riktning med dina tår och känn efter att din höft är parallell. Du kan placera händerna i midjan. Öva på att hitta balansen här, aktivera dina magmuskler. Bröstet strävar uppåt, ryggen är rak och dra in ”svansen” lite under dig så du inte hänger i ländryggen. Tappar du lätt balansen så fokusera på en punkt framför dig i väggen och lek med tanken att du drar benen in mot ditt centrum.

Parivrtta Parsvakonasana (Revolved Right Angle)
När du står i Alana som ovan så sätt ihop dina händer i den s k anjali mudra framför dig. Andas in och sträck på dig och förläng ryggraden medan du lutar dig rakt framåt över ditt böjda högerben. Andas ut och vrid överkroppen mot höger. Om du når så placera vänster armbåge på utsidan av höger lår. Annars kan du också placera vänster hand på höger lår och höger hand kan du vila på ländryggen. Glöm inte att slappna av i dina axlar. Blicken riktar du mot sidan eller snett uppåt mot taket. Den här positionen är bland annat bra för matsmältningen, baksidan av låren och för att sträcka ut höftböjarmuskeln och du kommer också känna att du bli lite varm. Många muskler jobbar här. 🙂 Stanna tre andetag och kom sen tillbaka till Alana och kom försiktigt fram med ditt vänstra ben till att stå med fötterna parallellt igen (tadasana). Upprepa de båda övningarna ovan med höger ben bak.

Malasana (squat)
Ställ dig igen på mattan/golvet med fötterna parallellt (tadasana) och känn att hela fotsulorna har kontakt med golvet. Bredda avståndet mellan fötterna (ungefär en yogamattkants bredd) och vinkla dem ca 45° ut åt sidorna. Andas in, sätt ihop händerna framför dig i anjali mudra, sträck ryggen och gör den rak och lång. Andas ut och sätt dig ner på huk. Känner du att du inte kommer ner med hälarna eller att det är svårt att andas fritt och behålla ryggen rak så kan det vara bra att lägga en ihopvikt filt under hälarna. Det går också bra att placera en kudde under rumpan som stöd att sitta/luta sig mot. Pressa armbågarna mot dina innerlår och sträck ryggen. Du kan ha blicken framför dig i golvet. Ta tre djupa andetag här. Den här positionen bygger styrka och ökar blodcirkulationen. Den hjälper också till att få igång magen och övar din balans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *