Kristaller med hållbar energi

Trender kommer och går. Just nu är kristaller och kristallernas eventuella kraft och påverkan på oss en uppåtgående trend. Troligen på grund av att allt fler kändisar visar upp sina magiska stenar. Är du intresserad av kristaller? Kanske är du på jakt efter ett fint halsband eller en påse kristaller till någon i julklapp eller present? Då kan det vara bra att veta att det finns en hel del mindre magiska sidor av industrin, så som inhumana arbetsförhållanden, barnarbetet och miljöförstöring.

Varför kristaller?

Att använda sig av kristaller som utsmyckning och symbol för framgång, rikedom och kärlek har människan gjort sen urminnes tider. I till exempel det gamla Egypten hittades faraonerna utsmyckade med guld och ädelstenar, den nordamerikanska ursprungsbefolkningen använde utvalda stenar för att markera riktning och symbolik för olika element, i Kina användes stenen Jade för dess renande och upplyftande effekt och korsriddarna sägs ha haft en röd granat i sina ringar för att stärka deras mod. Även i Bibeln beskrivs utsmyckningar med olika stenar utförligt.

Det sägs att en sten eller en kristall utsöndrar energier, vilket ska påverka oss på olika sätt. Framför allt används stenarna som hjälp till att balansera våra chakran – de sju kraftfullaste energiställena i vår kropp. (Mer om chakran kommer i ett annat blogginlägg.) Stenarna bärs som smycken, läggs i fickan eller är närvarande under en meditation. En del lägger dem under huvudkudden. Stenarna och kristallerna har olika symbolik, och de hjälper dig boosta den energi och intention som du behöver just nu. Som en påminnelse om det du behöver mer av i ditt liv.

Undvik välsorterade, billiga butiker

Vill du köpa stenar och kristaller så finns det några saker som är bra att tänka på. Om du hittar en butik som har väldigt många typer av kristaller till ett lågt pris, så är tyvärr slutsatsen att någon annan, troligen arbetaren, har betalat ett alltför högt pris i form av dålig lön och dåliga arbetsförhållanden. Om butiken sen inte heller öppet kommunicerar var kristallerna kommer från, så finns det stor risk att de har köpt dem billigt från ett icke demokratiskt land. Tänk på att det oftast är miljön som betalar ett högt pris för en billig vara.

Ett hållbart tips

Jag vill tipsa dig om Gemise, som är ett mindre företag på kristallmarknaden som drivs av några driftiga kvinnor. De tänker hållbarhet och erbjuder transparens genom hela processen; från utvinnande av kristallen tills du har kristallen i din hand. De samarbetar med familjeägda IBAMA-certifierade gruvor. IBAMA är en certifiering som utförs av Miljöministertiet i Brasilien och är till för att skydda Brasiliens naturresurser. IBAMA arbetar med miljöövervakning, miljökontroll och är ansvariga för hållbar användning av naturresurser. Kristallerna som Gemise säljer kommer till största del från gruv-kooperativ vilket innebär att personerna som arbetar i gruvan är egenanställda med egen utrustning och bestämmer själva sina egna arbetstimmar. De behåller de kristallerna de hittar och säljer vidare helt självständigt. Bra va? Därför är inte heller utbudet på Gemise så stort. Vilket är otroligt skönt tänker jag. Då slipper en ägna timmar åt att välja mellan alltför stort utbud och istället ta det som blicken hamnar på först. Det är ju den stenen som är den rätta just nu!

Här kan du köpa kristaller med gott och hållbart samvete >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *