Balans i både kropp och sinne

Den senaste tidens träning i tadasana har inneburit stora framsteg för Birgitta. Hon står inte längre och svajar lika mycket när hon ska balansera på ett ben. Hon står stadigt med båda fötterna på mattan och lyfter fokuserat det ena benet. Det är det första vi konstaterar när vi ses. 


Vi pratar också om vad Birgitta klottrat ned i sin dagbok. (Läs några utdrag längst ner)

–Ibland funkar det bra med andningen och övningen och jag känner mig lugn. Men ibland så blir jag bara stressad och tankarna far runt i huvudet på mig, berättar hon. 


Vi pratar om att det är väldigt vanligt att det är så. Vissa dagar är det lätt att skapa sig en skönt lugn och andra dagar är det nästan helt omöjligt att komma ner i varv. Det kan bero på att stresspåslaget är högt, och då kan det krävas lite fler trix för att komma ner i varv ordentligt. 


Om att känna stress

Stress i sig är inte farligt. Det är kroppens fantastiska mekanism som hjälper oss att hålla oss alerta när vi behöver det. Det som är farligt är när stresspåslaget är konstant, och vi aldrig tillåter oss att komma tillbaka till ett lugnt läge. Och så som vårt samhälle är uppbyggt idag, så är det vanligt att många människor går runt med ett litet påslag av stress hela tiden. Därför måste vi också aktivt ta oss tid för återhämtning. Det är viktigt att det råder balans mellan de här två lägena för att vi ska må bra. Både i kropp och själ.


Viloposition

Det Birgitta ska fokusera på den närmsta tiden är att hitta ett lugn, och hjälpa sig själv att komma till ro från en stressig dag eller situation. Hon får tipset att rulla ihop en filt på längden och lägga den längs med ryggraden ända upp. Viker hon in den lite i nacken så blir det skönare. Så lägger hon sig där och lägger upp sina ben på en stol. Hon kan gärna ta en filt om sig. En hand på magen och en på bröstet precis som innan. Men istället för att bara reflektera och lära känna sina andetag ska hon nu också testa att fördjupa dem. Och vila i positionen med sina andetag. En stund varje dag.


Vi rullar ihop våra mattor, släcker ljuset i Buddhan och tar på oss ytterkläderna. Vinterkvällen är mörk och kall. Det har regnat. Vi säger hej då och skiljs åt vid ytterdörren. Jag ser Birgitta knalla iväg hemåt genom mörkret. Med bestämda steg och stor tillförsikt. Jag hoppas hon hittar sitt lugn.


#birgittasresa #stress #nostress #restorativeyoga #djupandning #andningenärnyckeln #viparitakarani


Utdrag ur Birgittas dagbok:

“Jag börjar med att ta djupa medvetna andetag. In ut, in ut efter en stund känner jag mig avslappnad, känner inte pulsen slå, sköna lugna andetag ner i magen.”

“Svårt att komma ner i varv, massor med tankar som kommer, känner hur pulsen börjar slå. Blir irriterad på mig själv att jag inte kan koppla av och få ro. Hur svårt kan det va att bara sitta ner och koppla av…..”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *