En resa tar form

Dagarna med ljus är korta och antalet timmar med mörker längre. Det känns i både kropp och själ. Det är svårare att motivera sig att gå upp på morgonen, och då ska vi inte prata om hur motivationen är gentemot att ta en löptur. Bestämmer mig för att stanna inne i värmen. Hade jag haft en öppen brasa så hade jag krupit ihop framför den, med raggsockorna på, bäddat med renfäll, kuddar och bolster runt omkring mig. Jag nöjer mig med raggsockorna. Och min fåtölj. Och min dator. Den värmer på låren. 

Jag tänkte nämligen skriva och berätta för er om min vän Birgitta. Hon kom till mig för några veckor sedan med en önskan om att göra en ”förändringsresa”. Hon vill ta sig från en livsstil, som hon beskriver skapar obalans både fysiskt och psykiskt, till att hitta mer harmoni, fysisk styrka och rörlighet. Framför allt tänker hon på att hon går i pension om ett och ett halvt år, och tycker att det är på tiden att hon ger sig själv de bästa förutsättningarna till att leva fullt ut. Birgitta berättar att hon lider av luftrörsproblem och andningsbesvär, att hennes mage ofta krånglar vilket gjort att hon periodvis har fått äta specialkost. Hon tycker sig också för tillfället lida av övervikt och har börjat promenera flitigt för att kunna bli mer i form. Dessutom upplever hon att hon hela sitt liv satt sig själv i andra hand. Ja, det där känner ni igen. Säkert är ni flitiga och lojala på jobbet, har en massa projekt och aktiviteter ni brinner för, och så våra älskade underbara barn och kanske också barnbarn som vi vill göra allt för och spendera all tid med. En del av oss har kanske också åldrande föräldrar som behöver tas om hand. En vardag vi älskar, och som vi skulle valt igen om någon frågade. Men en vardag som också ofta innebär att ge mer än att få. Många av oss går omkring med ett alltför högt stresspåslag. Det är lätt att glömma bort att ge sig själv en stunds tid, återhämtning och kärlek. 


Allt detta berättar Birgitta om. Med tanke på att hon redan känt förbättringar efter yogakursen hon går på, så är vi båda övertygade om att hon med små steg och daglig övning (sadhana) kommer att nå sina mål. Hon är fast besluten att ta tag i detta. Och hon är också medveten om att det tar tid. Och att det får ta tid. Vi bestämmer att vi ska hålla på ett år. Jämföra nu med sen. Jag kan inte tänka mig en mer spännande resa att få följa med på :-).


Är du nyfiken på att följa Birgitta under hennes förändringsresa så kommer jag skriva och berätta om både vad vi gör för övningar och vad som händer längs vägen. Min och Birgittas förhoppning är att det kanske kan hjälpa just dig att våga förändra något du inte trivs med, längtar efter eller drömmer om. En förändring tar tid och tålamod, men med små övervinneliga steg och ett så fantastiskt verktyg som yogan så är allt möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *