En solig hälsning

Solhälsningen – en fantastisk, flödande serie rörelser i takt med andningen. Vanlig på yogapass, men inte alltid så enkel. En del av positionerna kräver både styrka och flexibilitet. Kanske känner du en viss bävan inför solhälsningen? Du kanske tycker att du egentligen hastar fram, får lite ont i axlarna eller inte riktigt får fram foten när du ska ta ett steg fram mot händerna? Och varför är det nästan alltid en solhälsning med på ett yogapass egentligen?


Varför en solhälsning

En solhälsning är en rad med rörelser som görs i takt med din andning. Den börjar ståendes med solandningen (läs mer om hur du gör solandningen här) och byggs sen på med fler rörelser nere på mattan. Traditionellt så gjordes den på morgonen, vänt mot solen. Det finns även t ex månhälsning, som då gjordes på kvällen. En solhälsning är bra för uppvärmning av hela kroppen. Den hjälper till att stretcha och mjuka upp åt olika håll, stärka olika delar av kroppen och få igång synkroniseringen av rörelse och andning. Du vet, det yogan bland annat går ut på. 🙂 Därför introduceras den gärna ganska tidigt under ett yogapass.


Många asanas i följd

Solhälsningen består av många olika positioner (asanas) som, som sagt, görs i takt med din andning. De här positionerna är var och en inte alla av det enklare slaget. En del av dem kräver ganska mycket styrka i både armar, bål och ben samt dessutom flexibilitet både över axlar, i ben och höfter. Det är med andra ord ganska lätt att rusa in och hänga på, i hopp om att se snygg ut och känna sig som en riktig yogi. Kanske glömma stanna upp, ta ett steg bakåt och känna igenom att varje position faktiskt känns bra. Se till att utföra och anpassa den för dig och din kropp där och då. Och se till att du verkligen får ut det du vill av rörelsen för att bli smidig och stark, och inte belastar andra muskler istället.


Bygg styrka och flexibilitet

Så….mitt råd….börja med en modifierad variant av solhälsningen. Och gör den länge! Så länge tills du har byggt så mycket styrka och flexibilitet att du med sukha – lätthet och med andningen synkad, utan att tänka på det, kan ta dig igenom den. Då kan du gå vidare till nästa steg. För i yoga finns det alltid ett nästa steg, och ett nästa. Det är det som är tjusningen. En blir aldrig fullärd.


Modifierad solhälsning

Så här kommer en bildserie på en modifierad och anpassad solhälsning. En serie som kan minska risken för att du böjer nacken eller ländryggen för mycket, eller anstränger dina axlar mer än vad de orkar tills du t ex byggt mer bålstyrka. Självklart finns det även fler modifieringar en kan göra, för en ännu mer skonsam variant…och så klart för fler utmaningar. Men det här är en variant för dig som har en medelstark och normalflexibel kropp.


Ta den tid du behöver att bygga styrka och flexibilitet i din kropp. Du kommer att veta när du är redo för nästa utmaning. Det är när du gör solhälsningen utan att tänka. När sinnet är stillat, och du är ett med andning och rörelse. Det är magiskt. Det är yoga. Lycka till!

Namaste och soliga hälsningar
Lotta

Vill du se en film på hela den modifierade solhälsningen? Fyll i dina uppgifter nedan. Du skickas vidare till en ny sida där du fyller i ett lösenord som har skickats till din mail-adress du har fyllt i här nedan. Lycka till!

Contact Form Demo (#28)