Blir det ett självkritiskt nyårslöfte?

Snart är det ett nytt år. Nytt år. Nya möjligheter. Oavsett om du brukar ge dig själv nyårslöfte eller inte så infinner sig känslan av nystart. Många är de löften om mer träning och hälsosammare leverne. Kanske inte så konstigt. Vi är säkert många som upplever att magen står i fyrkant efter julens alla gotter.


Jag satt och tänkte på att det faktiskt finns en trist sida med nyårslöften. De flesta är ju grundade på att vi ska ändra på något hos oss själva. Något vi inte är nöjda med. Det är så klart bra att alltid försöka bli en bättre medmänniska, men frågan är om löften som grundar sig på missnöje med sig själv är de bästa? 


Att vara självkritiskt och missnöjd med sig själv är vi nog alla ibland. Men har du tänkt på att hjärnan kan höra vad du tänker? Den kan dessutom inte sortera om det är du själv som tänker det, eller om någon annan säger det till dig. Det känns hemskt med tanke på vad man ibland tänker om sig själv. Så skulle man ju inte säga till någon annan. 


Jag minns några rader från min kloka vän Anna Pardo. Hon säger: ”Blir vi medvetna om det vi tänker och känner är det lättare att värna om sig själv.” Ja, så är det ju. De vi känner och älskar tar vi hand om. Så vi behöver helt enkelt jobba på att lära känna och älska oss själva.


Anna sätter upp några nyckelfrågor som vi bör ställa oss: ”Hur känns det i kroppen? Hur känns det i själen? Vad tänker jag om mig själv just nu? Är jag schysst?” (Läs hela artikeln om Annas kloka ord här >>)


Så tänk om nyårslöftet istället skulle handla om att lyfta dig själv? Typ: ” i år ska jag göra saker som är bra för mig”, ”i år ska jag vara schysst mot mig själv”, ”i år ska jag sätta mig själv i första hand”. Jag undrar hur ett sådant år skulle se ut? Vad skulle du prioritera? Det där med träning och hälsosammare mat kanske skulle komma av sig själv?


Mitt nyårslöfte i år ska vara ”lär känna dig själv”. En utmaning jag förvisso redan påbörjat, men som alltmer inte tycks ha ett slut. Någon sa: ”det är vägen, inte målet” som är det viktiga. Pust, svårt för en som alltid vill se resultat och hitta lösningar. Det är tur att jag har min yoga, som hjälper mig vara ett med min kropp och hjärna, medvetet närvarande i nuet och som kan stilla röriga tankar så jag kan se klarare! För någonstans där bakom alla känslor, föreställningar, förväntningar och inlärda beteenden finns jag! Kärnan, ursprunget och det sanna. Jo, det är sant. Alla svar du söker finns redan inom dig. Med regelbunden yoga, meditation, promenader i skogen och tid för återhämtning så kommer jag hela tiden ett litet steg närmre sanningen.


Vill du också prova och/eller veta mer? Maila mig på yoga@urbanbalanceclub.se.

Jag önskar dig ett fantastiskt Gott Nytt År 2020! 

Namaste /Lotta


#yogaföralla #varräddomdigsjälv #hållbartliv #yogaforlife #urbanbalance  #nyårslöfte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *