Förändring

Plötsligt är den bara där. Förändringen. Först märks den inte, sen efter ett tag så kan en ana att något har hänt och så till sist vetskapen – det har hänt!


Jag träffar Birgitta utomhus. På grund av risken för smittspridning av Covid 19 så ses vi på hennes gård för att äta lunch i vårsolen. Hon berättar att hon varje dag gör andningsövningar, solandningen och de andra rörelserna för axlar och rygg som vi kommit överens om. Eftersom hon nu jobbar hemifrån så har hon kommit in i något andra rutiner på dagarna. Hon går inte till och från jobbet varje dag, men tar en eller flera promenader på totalt cirka sex kilometer i sitt närområde istället. Tyvärr så har hon fått hoppa över yogakurserna på grund av smittorisk, men har följt passen flera gånger via videoinspelningarna på the Urban Balance clubs Facebook-sida. 


”Idag är jag stolt! Jag har stått i Bergets position, med foten placerad på låret och jag kunde räkna till 65… När jag koncentrerar mig och är lugn har jag en ny slags balans inom mig.”


Det funkar!

Birgitta berättar att hon inte spänner sig lika mycket längre, utan har börjat slappna av mer. En annan stor skillnad är att hon upplever att hon inte stressar upp sig så mycket under pressade situationer. Skulle det ändå kännas jobbigt så tar hon hjälp av en andningsövning. 


Birgitta satte också ett mål om att gå ner i vikt när hon startade sin förändringsresa. Och nu har hon märkt att det på något sätt känns lättare att tacka nej till t ex en kaka. Hon tycker helt enkelt om sig själv mer, prioriterar sig själv och sitt mående. Något har hänt! Hon är själv förvånad över hur snabbt det har gått till att kunna känna så här. Hon tycker det är helt fantastiskt att yogan har tagit henne hit.


Yoga och promenader 

Efter att ha suttit en stund och pratat efter lunchen så bestämmer vi oss för att ta en promenad. Vi går en härlig runda omgivna av vårblommor, nyutslagna löv på träden och vi traskar förbi några små dammar som glittrar i solskenet. Birgitta knallar på i rask takt. Hon vill gärna få upp flåset för att bättra på konditionen. Det kan dock ibland resultera i att hon både får kill i halsen och hosta. Speciellt när hon tar djupa andetag. Hon har inte helt blivit av med sina luftrörsproblem. 


Hon får rådet att sakta ner lite på promenadtakten och istället ta lite längre kliv och mer rytmiskt som i breathwalk. Vi pratar också om att det är bra att stretcha ut höftböjarmuskeln och lårbensmuskeln när en sitter och går mycket. Så Birgitta får med sig en ny yogaövning – alana (högt utfall) – som hon ska göra efter att ha gått en promenad eller när hon har suttit länge.


Det svåraste är över

Vi skiljs åt och jag ser en glad och bekymmerslös Birgitta gå in till sig. Det svåraste är över. Birgitta har skaffat sig en daglig rutin som hon mår bra av. Hon tummar inte på den för hon har redan sett den medvetenhet och förändring övningarna har gett henne. Lugnet, förmågan att hantera stressiga situationer, djupandningen, känslan av harmoni, balans och styrka. Hon har verktyg som ingen kan ta ifrån henne, och som hon kommer att ha nytta av resten av sitt liv. 


Läs mer om individbaserad privat PT-yoga här >>

#birgittasresa #yogaforlife #yogachangeslife #breathwalk #alanasana #alana #yogaförändrar #sustainablelife #hållbartliv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *