Vad menas med hållbart liv och urban balans?

Jag skriver om att leva ett hållbart liv och hitta urban balans. Du kanske undrar vad jag egentligen menar med det?


Vad är stress?

Jag tänker att vi är många som går runt med ett litet påslag av negativ stress hela tiden. Stress i sig är inte farligt. Det är kroppens sätt att hantera farligheter. Ett sätt att mobilisera kroppen att fly, slåss eller spela död. Då gör kroppen en kraftansträngning och drar på en massa hormoner, stänger ner funktioner som inte behövs och ökar blodtillförseln till delar av kroppen vi behöver för att klara situationen. Problemen dyker upp när du har lite förhöjd stress i kroppen under en längre tid. Då blir kroppsdelar utmattade om de aldrig får vila och vissa funktioner slutar fungera normalt. Så vi behöver återhämtning för att kroppen ska komma tillbaka i balans.


Vårt samhälle idag

Förhöjda stressnivåer är i sig inte unikt för dagens samhälle. Det har drabbat mänskligheten varje gång en större förändring har skett. Tänk t ex industrialiseringen och den urbanisering som skedde då. Skillnaden nu mot då är att mängden intryck och i den hastighet förändringarna drabbar oss är mycket större. Jag tänker inte minst på alla de nya kommunikationskanaler vi har till vårt förfogande, det globala informationsflödet, alla möjligheter som istället kan bli svårigheter att välja, den fortsatta urbaniseringen osv. Vår teknologiska utveckling är helt fantastisk, men det kräver också att du som människa lär dig leva med de här nya förutsättningarna.


Vad innebär det för din hjärna och din kropp att få så mycket information, förhålla dig till så många människor du inte känner, sitta framför en dator eller mobil som öppnar upp hela världens möjligheter och ständigt utsättas för buller och trafik? Oavsett om du är en lugn person eller inte så påverkar det här dig. Det säger sig självt.


Vad behöver du?

Är du redan utbränd eller känner att du lider av stress så behöver du läka dig själv genom fullständig stillhet, lugn och så få intryck som möjligt. Du behöver vila din hjärna och hitta tillbaka till en balans mellan din kropp och ditt sinne. Här kan återhämtning med restorative yoga, breathwalk, skogsbad och stilla skogspromenader utan stadsljud vara läkande och hjälpa dig att komma tillbaka.


Är du en person som lever ditt liv utan större bekymmer, men ibland har svårt att sova, kanske är orolig i magen? Du kanske har huvudvärk och spänningar i axlar och nacke eller blir yr? Ibland kanske du får hjärtklappning eller blir omotiverat arg för en liten struntsak? Tappar du koncentrationen, minnet och den röda tråden? Känner du oro, ångest och nedstämdhet?


Allt det här kan vara tecken på att du har för hög stressnivå i kroppen. Vi kan inte ändra utvecklingen i vårt samhälle. Men vad vi däremot kan – är att lära oss leva med den. Här behöver vi lära om. Tänk själv på skillnaden i hur det var när du växte upp och jämfört med hur du och dina eventuella barn lever idag. Det är klart att vi måste hitta nya sätt att förhålla oss till vår omvärld.


Hitta balans

Det är det här jag menar med att leva hållbart och hitta urban balans. Att hitta små andningshål, tillfälle i vardagen till återhämtning, sätt att finna lugn trots att du t ex står mitt i en trafikerad gata eller i en känslosam konflikt. Din alldeles egna verktygslåda!!


Att lära känna och få kontakt med din kropp och ditt sinne är grunden för att förstå vad du behöver. Det är det yoga handlar om. Genom att medvetet och med fullständig närvaro i olika rörelser kan du utforska, förstå och acceptera dig själv. Känna och bygga styrka och kraft i din kropp. Genom andningsövningar kan du få hjälp med att hitta lugn, oavsett vad som händer runt omkring dig. Och genom meditation kan du upptäcka vad som är viktigt för dig och lära dig kommunicera och handla därefter. Alla mina yogaklasser , skogsbad och breathwalk innehåller alla dessa delar! Syftet är helt enkelt att hjälpa dig att stå stadigt när det blåser.


Så letar du efter mer balans, styrka och lugn i livet? Mer balans i din urbana tillvaro! Yoga och att vara i naturen kan hjälpa dig med det, oavsett dina förutsättningar. Kom ihåg att yoga verkligen är till för alla. Det har ingenting att göra med hur vig eller rörlig du är. Allt du behöver göra är att lyssna på din kropp och ditt sinne. Och du…det är aldrig för sent att börja. Välkommen till the Urban Balance club!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *